Företagarstory: När kontorsarbetet byttes ut till Noux skogar


Det traditionella kontorsarbetet var en aning frustrerande och kändes bara inte rätt. Annu Huotari måste hitta på ett alternativ. Precis som så många andra företagare, hittade hon lösningen i ett bra tillfälle och ett kärt fritidsintresse. För henne var det familjebolaget och naturen. Kanske du känner igen dig i hennes berättelse? Vi intervjuade Annu och delar med oss hennes företagarstory i denhär artikeln.

Annu Huotari

Från affärsresebyrå till familjeföretaget och ut i naturen

Till sin utbildning är Annu Huotari restonom och natur- och vildmarksguide. Hon har alltid jobbat inom resebranschen och byggde länge på sin karriär i varierande uppgifter på olika affärsresebyråer. På fritiden tar hon sig alltid ut i naturen, eller till konditionssalen, och har ett stort intresse för keramikarbeten och vildörter.

Omkring 16 år sedan började hon känna av att hon helt enkelt inte vill spendera resten av sitt liv på ett kontor. Det beslutet fick henne att bli företagare.

“...jag ville närmare naturen, dit jag dras till på fritiden.”

I samma tider var det dags för generationsskifte i familjebolaget. Eftersom Annu hade erfarenhet av resebranschen beslöt de i familjen att hon lämnar det dåvarande jobbet och tar över familjebolaget på heltid. Senare har också Annus syster Kaisa börjat jobba på familjeföretaget. Annu framhäver att det har varit fint att också kunna utnyttja det kunnande hon fick när hon utbildade sig till natur- och vildmarksguide för 8 år sedan.

Vad erbjuder ditt företag och vem är dina kunder?

Vårt företaget heter idag Hawkhill och erbjuder högklassigt, naturnära fritidsboende i Vichtis precis intill Noux naturskyddsområde. Både privatpersoner och företag kan hyra stugor av oss, och vi erbjuder också olika former av företagspaket - allt från friluftsdagar för personalen, till mer omfattande konferenshelheter. Hawkhills kunder kan välja friluftsprogram i olika former t.ex. bastubadande, vandringsutflykter, matlagning vid lägerelden, insikt i och inspiration av vilda örter, och annat naturnära program som vi ordnar tillsammans med andra företag inom branschen, berättar Annu.

Hawkhill

Vad tycker du mest om i ditt arbete?

Jag är jätteglad att vi tillsammans med mina syskon har fört vårt familjeföretag framåt, och skapat en verksamhet som fått mycket tack också av internationella kunder. Jag tycker om att dagligen få röra mig ute i naturen, och att jag får vara kreativ i mitt arbete. Vi kan snabbt skapa nya produkthelheter enligt kundernas önskemål och våra egna intressen - det motiverar framåt hela tiden.

Hurdana utmaningar har du haft, och vad vill du hälsa andra företagare att undvika?

Till en början gjorde jag vårt tjänstesortiment för invecklat. Jag tänkte att vi måste ha många olika produkter i ett och samma paket. Jag har börjat inse att enkelt säljer bäst.

“...det man gör, ska man göra ordentligt”

Annat jag också lärt mig är att man inte får göra saker förhastat - det man gör, ska man göra ordentligt. Man behöver inte vara med på precis allt (trots att nätverkande också är jätteviktigt i företagandet!) - man måste kunna ta ledigt själv ibland. För att ta hand om sin familj och sitt eget orkande.

Hawkhill

Hur har Isolta hjälpt dig i din företagarvardag?

Vi har haft Isoltas faktureringsprogram i bruk i fem år. Vi har varit jättenöjda och har också rekommenderat programmet till flera nya företagare. Viktigaste i ett verktyg man använder i vardagen är att det ska vara enkelt. Systemet måste fungera så som man antar att det ska fungera, utan att behöver läsa manualer och instruktioner.

Tack Annu för intervjun! Det är fint att lära känna företagare som du!

Annu Huotari

Hawkhill https://www.hawkhill.fi/

Ta i bruk vårt gratis faktureringsprogram

Faktureringsprogrammet Isolta

Hantera din försäljning och kundrelationer med Isoltas faktureringsprogram - gratis. Betala först när din fakturamängd stiger.

Prova genast eller Läs mera