Företagarstory: Från molntjänster till professionell fotograf

Harri Rauhanummi blev professionell fotograf och entreprenör efter många år som digital marknadsförings-specialist vid olika molntjänstföretag. Som för så många företagare, gjorde Harris karriär en total U-sväng när passionen för en hobby förvandlades till en ny vardag - en vardag som entreprenör. I den här artikeln delar Harri med sig sina erfarenheter om att driva eget.

Harri, vem är du och hur bestämde du dig för att bli företagare?

Jag är Harri Rauhanummi, professionell fotograf och entreprenör från Uleoborg. Till min utbildning är jag ekonom och läste marknadsföring som huvudämne. Efter att jag blev färdig jobbade jag sex år med digital marknadsföring för olika molntjänster innan jag grundade mitt eget företag.

Harri Rauhanummi

Ekonom som blev professionell fotograf är kanske inte den vanligaste kombinationen - hur blev det så?

Många som lärt känna mig som fotograf har faktiskt undrat hur en ekonom bestämmer sig för att bli fotograf - en vanlig kommentar är att “Jobbar inte alla ekonomer på någon bank?”

Men jag har faktiskt haft jätte mycket nytta av min ekonomutbildning och karriär inom marknadsföring - för en företagare är det viktigt att förstå sig på ekonomi och marknadsföring. Jag upplever att det egentligen inte finns något bättre sätt att testa en marknadsföringsekonoms kunnande än genom företagande.

Jag har alltid varit intresserad av fotografering, och fotograferat aktivt på fritiden redan i flera år. Det har utvecklat mina färdigheter som fotograf och så småningom blev min kära hobby mitt nuvarande yrke. Min passion och frihet till att utöva mitt yrke som jag själv vill var de grundläggande orsakerna till att jag blev företagare. Det låter som en kliché, men det är sanningen.

När jag funderat på saken tror jag faktiskt inte det finns en enda professionell fotograf i Finland som inte först skulle ha haft fotografering som en hobby. Jag tror att ganska få som aldrig har fotograferat tidigare, bestämmer sig för att bli fotograf “när den blir stor”.

Företagandet kräver en hel del annat än bara passion för sin hobby. Därför blir inte alla kunniga hobbyfotografer heller företagare som levnär sig på sin passion. Jag valde den vägen och hittills känns det att jag fattat rätt beslut.

Att driva eget är det bästa sättet att testa en marknadsföringsekonoms kunnande och kompetens.

Harri Rauhanummi

Vad gör ditt företag och vem är dina kunder?

Mitt företag heter Linnan juhlakuva och jag har främst profilerat mig som bröllopsfotograf. Till en början var min verksamhet ett sidojobb, som var enkelt att utöva under veckoslut och helger vid sidan om mitt egentliga arbete. När min verksamhet så småningom började växa och jag blev företagare på heltid, började jag också göra fotograferings- och marknadsföringsuppdrag åt företagskunder.

Idag är mina kunder alltså både privatpersoner och företag. En typisk kundrelation börjar så att jag först fotograferat på någons bröllop, och sedan har han eller hon senare anlitat mig för ett företagsuppdrag. När man jobbar med människor är varje kund en potentiell rekommenderare som kan hämta dig fler kunder, och därför är det viktigt att man gör sitt bästa i varje uppdrag. Man vet aldrig vad för möjligheter som öppnas i samband med både nya och gamla kundrelationer och därför strävar jag efter att göra mitt jobb alltid på bästa möjliga sätt.

Branschen förändras snabbt i samband med den teknologiska utvecklingen, och på sistone har jag också börjar göra videoproduktioner. Jag kommer säkert att satsa mer även på det i min verksamhet i framtiden.

Vad inspirerar dig i vardagen?

För att vara företagare på heltid krävs vissa egenskaper: Man måste vara färdig att tåla osäkerhet, bära ansvar och självständigt kunna styra det egna arbetet. Det finns ingen annan som berättar för dig vad och hur du ska göra saker, du ansvarar själv för det - i gott och ont.

Företagandet passar min personlighet och mitt jobb som fotograf känns aldrig som ett måste. När du inte vet vem som är din nästa kund, eller vilka utmaningar som väntar dig till näst, håller intresset uppe. Inspirationen kommer således från de ständigt varierande omständigheterna.

Vad tycker du mest om i ditt jobb?

Utöver friheten, motiveras jag av att mitt jobb känns meningsfullt. Det känns starkast under bröllopsfotograferingar, där jag finns till för att dokumentera en av de viktigaste händelserna i någon annan männsikas liv. Det känns otroligt meningsfullt.

Kommersiella fotograferingar är annorlunda, men känns meningsfulla ävenså. Känslan kommer t.ex. från att kunna hjälpa marknadsföringsteamet och underlätta deras arbete.

Harri Rauhanummi

Har du stött på utmaningar som du har löst och önskar att andra startande företagare skulle kunna undvika?

Jag har faktiskt inte någon inspirerande historia om hur jag varit på bottnet och lyckats nå framgång efter det. Jag ser utmaningar mer som en självklar del av företagarvardagen - varje månad måste man hitta nya kunder, eftersom ingen automatiskt betalar dig en månadslön.

Jag började min företagsverksamhet först vid sidan om mitt egentliga arbete, men först efter flera års utveckling tog jag steget till att bli företagare på heltid. Jag blev alltså företagare gradvis, vilket har gjort att jag förberett mig väl och gjort att jag inte stött på desto större ödesdigra utmaningar.

Vad vill du hälsa dem som funderar på att starta eget?

Om du har en passion och något du brinner för att göra: Lita på dig själv. Trots att andra kan ge dig mycket värdefulla tips och hjälpa dig finslipa din affärsplan, är det alltid upp till dig själv hur ditt företag utvecklas.

Världen runt omkring ändras hela tiden, vilket förutsätter att du själv också ständingt utvecklas och uppdaterar din plan för att driva företaget framåt. Glöm alltså tanken om att du ska få allting genast - utveckla ditt företag ett steg i taget. När du gör det du brinner för, är företagsamheten mer en resa, en upplevelse i sig, än en strävan efter att nå ett visst mål.

Harri Rauhanummi

Hur har Isolta hjälpt dig i din företagarvardag?

Jag har använt Isoltas faktureringsprogram redan i flera år, ända sedan jag grundade företaget. Programmet har utvecklats mycket under åren.

Till en början använde jag den versionen som laddades ner på datorn, men efter att online versionen lanserades har jag använt den. Jag kan alltså göra fakturor när som helst, var som helst i världen. För mig känns det som att programmet utvecklats i samma takt som min egen verksamhet, dvs. Isolta har alltid kunnat svara på mina utvidgade behov för faktureringen. Jag har alltså inte en enda gång under åren behövt fundera på att byta faktureringsverktyg. Det bästa är att jag alltid kan skicka fakturan precis så som kunden vill ha den, vare sig det är till pappers per post, per e-post eller som e-faktura.

Jag har nångång hört att företagarens mest lukrativa jobb är just faktureringen, eftersom utan det får inte företagaren in pengar för det gjorda arbetet. Trots det är faktureringen inte min favoritsyssla eller något jag gärna sätter tid på. Därför är det viktigt för mig att faktureringen sker snabbt och enkelt, att jag inte behöver knappra in något mer än vad jag verkligen måste.

Tack för intervjun Harri!

Om du söker en fotograf till ett företagsuppdrag eller för att fotografera en privattillställning, hjälper Harri till mer än gärna. På Harris hemsidor kan du kika in på hans portfolio och se exempel på uppdrag han gjort:

Linnan Juhlakuva
Yrityskuvaus Harri Rauhanummi

Harri Rauhanummi
harri@linnanjuhlakuva.fi
040 525 6261

Ta i bruk vårt gratis faktureringsprogram

Faktureringsprogrammet Isolta

Hantera din försäljning och kundrelationer med Isoltas faktureringsprogram - gratis. Betala först när din fakturamängd stiger.

Prova genast eller Läs mera