Skicka faktura med Rot- avdrag eller Rut -avdrag på några minuter

Vi lovar att varje företagare kan skicka en ROT eller RUT faktura med Isolta. Så enkelt är det. Lägg till kunden, fyll i arbetet du utfört, lägg till ROT- eller RUT -avdraget och skicka iväg.

Svar på vanliga frågor om ROT/RUT avdrag

Vad är ROT eller RUT avdrag?

En privatperson, som äger en fastighet/lägenhet och själv är bosatt i den, kan få en skattereduktion när han eller hon anlitar ett företag att utföra sk. ROT/RUT -arbete i hushållet. Skattereduktionen utgörs av det sk. ROT eller RUT- avdraget för arbetskostnaden. Den som gör arbetet beaktar ROT/RUT avdraget på fakturan till kunden genom att dra av den summa som kunden berättigas till, och deklarerar sedan ROT/RUT andelen till skatteverket, som betalar tillbaka avdragssumman till tjänsteleverantören. Rot/Rutavdraget kan göras enbart på arbetskostnaden, dvs. material-, transport- administrations- eller andra kostnader räknas inte till avdraget.

Är tjänsten du säljer ROT eller RUT arbete?

Tjänsteleverantören måste vara registrerad för F-skatt och veta om arbetet är sk. Rot- eller Rutarbete. Nedan listar vi de vanligaste typerna av Rot- och Rutarbete. På skatteverkets sidor hittar du mer detaljerad information om vad som är Rotarbete respektive Rutarbete.

ROT Arbete

 • Bygg
 • El
 • Glas och plåt
 • Gräv- och markarbete
 • Murning och sotning
 • Målning och tapetsering
 • Rengöring och underhåll
 • VVS – Värme, Ventilation och Sanitet
 • Reparera och underhålla
 • Bygga om och bygga till

RUT Arbete

 • Barnpassning
 • Data- och IT-tjänster
 • Flyttjänster
 • Kläd- och textilvård
 • Personlig hjälp&omsorg
 • Reparation av vitvaror
 • Snöskottning
 • Städning
 • Trädgårdsarbete

Har din kund rätt till avdraget?

Grundprincipen är att köparen måste äga fastigheten/lägenheten och själv vara bosatt i den för att få utnyttja avdraget. Gäller även fritidshus. Köparen måste vara minst 18 år och vara bosatt i Sverige. Han eller hon får inte redan ha utnyttjat hela sin årliga avdragbara summa. Du kan be köparen visa upp ett intyg på hur mycket preliminär rot- och rutavdrag han eller hon har utnyttjat under det pågående året, vilket han eller hon enkelt får från skatterverkets e-tjänst. Köparen får heller inte vara släkt med tjänsteleverantören. Läs mer på skatteverkets sidor om vem som har rätt till Rotavdrag respektive Rutavdrag.

ROT/RUT avdragets storlek?

Avdraget för:

Rot -arbete får vara max 30 % av arbetskostnaden och uppgå till max 50 000 kr / år / person.

Rut -arbete får vara max 50 % av arbetskostnaden och uppgå till max:

Under 65 -åringar: 25 000 kr / år / person. Över 65 -åringar: 50 000 kr / år / person.

En person får utnyttja Rot och Rut -avdrag tillsammans max 50 000 kr per person per år. Rot/Rut dras av från summan inkl. moms.

Du binder dig inte. Inget kreditkort behövs.

RUT fakturaexempel

Utöver skatteverkets allmänna regler för vad som ska finnas med på en faktura, måste köparens personnummer, tidsperiod för arbetets utförande samt platsen där arbetet utfördes, vara med på fakturan. Vid ROT-arbete ska också fastighetsbeteckningen eller en bostadsrättsförenings organisationsnummer och lägenhetsnummer, framgå. Arbetets art och omfattning samt ROT/RUT avdragets storlek måste också framgå tydligt på fakturan.

Här är ett exempel på en typisk RUT-faktura som du enkelt skapar i Isolta:

Här är ett exempel på en typisk ROT-faktura som du enkelt skapar i Isolta:

Du binder dig inte. Inget kreditkort behövs.

Jag uppskattar er tjänst så mycket att jag springer runt och visar den till alla.

Jannik Svensson
JS SolidTrade Ab

Mycket nöjd med ert faktureringsprogram! Snabb och bra service de gånger jag funderat över något. Väldigt prisvärt program och rekommenderar er åt andra också i framtiden!

Anna Hultholm
Triaxe Oy Ab

Isolta är nog det bästa i min firma. Tack för det

Magnus Lindstrom
Magnus Rörservice

Gratis faktureringsprogram — betala först när din försäljning ökar.

Gratis faktureringsprogram för dig som fakturerar sporadiskt. Priserna anpassade till varje företagares behov.

Faktureringsperiod:

Fakturering Skapa och sänd dina fakturor enkelt och behändigt. Du kan bl.a. använda olika fakturamallar och streckkod.

ROT/RUT-avdrag När du sålt ROT/RUT -arbete lägger du enkelt till avdraget på fakturan.

Fordringar Du ser en lista på alla öppna, förfallna och betalda fakturor med ett enda ögonkast.

Påminnelser Lägg till påminnelsekostnaderna, dröjsmålsräntan och skicka betalningspåminnelsen till din kund antingen själv eller elektroniskt.

Försäljningsrapporter Med rapporterings- och sökfunktionerna vet du hur det går för ditt företag. Skicka rapporten även till din bokförare!

Kundhantering För bok över dina kunders köp, er kontakt och de saker du lovat dina kunder.

Produktregister Lägg till timpriser, produkter och tjänster i produktregistret och använd dem behändigt i samband med faktureringen.

Offerter Skapa en offert på basen av ett fakturautkast.

Gratis kundsupport Vårt strålande team hjälper dig vid varje steg av användningen.

E-post och PDF-faktura per faktura Skicka fakturan till mottagarens e-post direkt från programmet, eller ladda ner fakturan som PDF -fil och skriv ut / skicka själv.

E-faktura till företag per faktura Skicka fakturan som e-faktura direkt till mottagarens leverantörsfakturasystem.

Utskriftstjänst per faktura Vi skriver ut fakturan och skickar den till kunden per post. Du trycker “Skicka faktura” inne i programmet och kunden får fakturan till i brevlåda.

Starter

Du får Isolta och alla dess funktioner gratis när du fakturerar under 10 fakturor om året. När ditt företag och behoven växer, kan du utvidga till en avgiftsbelagd version. E-fakturor, utskriftstjänst, kontroll av betalningsanmärkningar och indrivning är transaktionsbaserade tilläggstjänster som vi debiterar för skilt.

Du kan tjäna ihop fler gratis fakturor genom att rekommendera Isolta till dina bekanta. För varje rekommendation som leder till att din bekant börjar använda Isolta, får ni båda 5 gratis fakturor till att skicka iväg.

0 kr

/ Månad

0 kr

4,90 kr

9,90 kr

Pro

Du fakturerar obegränsat och har tillgång till Isoltas alla mångsidiga funktioner. Du kan välja faktureringsperiod enligt det som passar dig bäst 1, 3 eller 12 månader. Beställningen förnyas automatiskt om du inte säger upp avtalet innan faktureringsperioden förnyas.

E-fakturor, utskriftstjänst, kontroll av betalningsanmärkningar och indrivning är transaktionsbaserade tilläggstjänster som vi debiterar för skilt.

99,00 kr

/ Månad + Moms

0 kr

4,90 kr

9,90 kr

Varför är Isolta ett gratis faktureringsprogram?

Du binder dig inte. Inget kreditkort behövs.

Hjälpsam kundservice

Vi har jobbat med företagare i över 15 år. Att driva eget är vår hjärtesak. Vår uppgift är att fråga, lyssna och hjälpa – att utveckla tjänsten enligt dina önskemål.

Skicka din första faktura på några minuter

Skapa ett konto i Isolta gratis! Kreditkortsuppgifter behövs inte och du binder dig inte till något.
Prova först eller börja fakturera direkt. Se hur enkelt det är att skicka iväg din första faktura.

Du binder dig inte. Inget kreditkort behövs.